במדינת ישראל, כמות גדולה מהתביעות המוגשות לערכאות המשפטיות הן תביעות כספיות. שכן, מדובר בתביעות משפטיות נפוצות, הבאות להסדיר סכסוכים כספיים שמתעוררים בין הצדדים, בנושאים שונים מחיי היום יום. כך, תביעה כספית יכולה להיות תביעה לביטול חוזה שנערך בין שני אנשים פרטיים, תביעה ייצוגית נגד חברה מובילה במשק, דרישה לקבלת פיצוי כספי בגלל טיפול רשלני, דרישה להחזר חובות כספיים מבית עסק, גוף ציבורי, חברה וכך הלאה.
מהי תביעה כספית?
תביעה כספית היא תביעה משפטית אותה אפשר לכמת בסכום כספי. כלומר, בתביעות אלה הסעד המבוקש על ידי מי שתובע, הוא תמיד פיצוי כספי, בסכום כזה או אחר. במסגרת תביעה כספית, פונה התובע לבית המשפט בכדי שיזמן לדין את הנתבע, במטרה לחייב אותו לשלם לו סכום כספי מסוים. סכום זה נקבע לפי פרמטרים שונים והוא משתנה מתביעה כספית אחת לאחרת.
לבתי המשפט האזרחיים מוגשות תביעות כספיות רבות, בכל תחומי המשפט – דיני מקרקעין, חוזים, נזיקין וביטוח, קניין ועוד. קיימים כל מיני סוגים של תביעות כספיות. חלק מהן יכולות להיות בגין הפרה של חוזה בכתב, אי תשלום חוב, ליקויי בנייה ואחרות בגין נזקי גוף או רכוש. למשל, כתוצאה מרשלנות רפואית, תאונת דרכים, תאונה בעבודה וכדומה.
לאן מגישים תביעה כספית?
הערכאה המשפטית אליה תוגש התביעה הכספית נקבעת בהתאם לסכום הכספי הנתבע בה. כך, תביעות כספיות בהן הסכום המבוקש הוא עד לסך של 2,500,000 ₪ יש להגיש לבית משפט השלום ואילו תביעות בהן הפיצוי הכספי גדול מ-2,500,000 ₪ תוגשנה לבית משפט מחוזי. קחו בחשבון, שהגשת תביעה כספית כרוכה בתשלום אגרה בשיעור הקבוע בתקנות בתי המשפט (אגרות), תשס"ז – 2007.
מהו סדר הדין בתביעות כספיות?
תביעות כספיות נדונות בבתי המשפט ב-3 סדרי דין שונים, בהתאם לסכום התביעה ולעמידה בתנאים הספציפיים של אותו סדר דין. כך, סדר דין רגיל הוא סדר הדין המקובל בתביעות כספיות. במקרה זה כתב התביעה יוגש לבית משפט השלום או המחוזי, בהתאם לסכום הפיצוי ובכפוף לתנאי הסמכות המקומית. לצד הנתבע שמורה הזכות להגיש כתב הגנה תוך 30 ימים ממועד הגשת התביעה. תביעות כספיות שהסכום הנתבע בהן הוא עד 75,000 ₪ יידונו בסדר דין מהיר, במטרה לייעל ולקצר את ההליך המשפטי ולהפחית מהעומס הרב שקיים כיום בכל ערכאות המשפט. עם זאת, בית המשפט יכול, בכל שלב, להעביר את התיק לדיון בסדר דין רגיל אם הוא לא מתברר בצורה מהירה ויעילה לדעתו. סדר דין מקוצר שמור לתביעות שבהן לתובע יש ראיה כלשהי בכתב, התומכת בטענותיו. בהליך זה, למי שנתבע אין זכות אוטומטית להגיש כתב הגנה אלא הוא חייב לקבל מבית המשפט רשות להתגונן. כדי להיכנס למסגרת של סדר דין מקוצר, יש לעמוד בתנאים ספציפיים שקבועים בתקנות.
חשיבות קבלת סיוע משפטי
כאשר שוקלים להגיש תביעה כספית, חייבים לקבוע מראש אסטרטגיה משפטית. כלומר, לתכנן את דרך הפעולה בה הולכים לנקוט. במסגרת זו יש לבחון לעומק את דרכי הפעולה האפשריות ולבחור את החלופה הטובה ביותר בנסיבות המקרה, להתייחס לאינטרסים השונים של התובע – מהו מצבו הכספי, האם הוא יעמוד בניהול הליך ארוך, עד כמה הטיעונים שלו חזקים, האם יש לו ראיות תומכות, איזה סיכונים הוא לוקח וכך הלאה. המטרה העיקרית בבנייה של אסטרטגיה משפטית היא לבנות לתובע תביעה מנצחת ולהעביר לצד השני ולבית המשפט את המסר שכדאי להם לסיים את ההליך במהירות, ללא דיון הוכחת ומתן פסק דין.
מאחר ותביעות כספיות עוסקות בקשת רחבה של נושאים ותחומים משפטיים, הן מצריכות בקיאות בחוקים ותקנות שונים. למשל, חוק החוזים, (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970, פקודת הנזיקין [נוסח חדש] ועוד. בנוסף, חשוב לזכור שתביעות כספיות מוגבלות לתקופת התיישנות, לאחריה אי אפשר עוד להגיש את התביעה. לפי הוראות חוק ההתיישנות, תשי"ח – 1958 זמן ההתיישנות בתביעות כספיות הוא 7 שנים, כאשר מתחילים לספור את התקופה ממועד היווצרות העילה שבגללה תובעים.
לכן, אחד הפרמטרים החשובים, המשליכים ישירות על התוצאות של התביעה הכספית, הוא ייצוג מקצועי של עורך דין בעל ידע משפטי, ניסיון עשיר ומומחיות בנושא הספציפי. זאת, מאחר ומדובר על ניהול הליכים משפטיים מורכבים, המצריכים בניית אסטרטגיית פעולה מיטבית, איסוף ראיות, ניסוח כתב תביעה המפרט את המסכת העובדתית והטענות המשפטיות, הופעה בפני השופט הדן בתיק וכדומה.
אם נסכם, על מנת להגדיל את סיכויי ההצלחה שלכם לזכות בתביעה כספית כלשהי, כדאי שתבואו ערוכים ומוכנים בצורה מקצועית וטובה ביותר. זה כולל ביצוע של מחקר שטח יסודי מקדים, שליטה בפרטי המקרה, ניסוח הטענות המשפטיות באופן ברור ומסודר, צירוף אסמכתאות מתאימות וכדומה. טרם הגשת התביעה, חשוב לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין העוסק בתחום הספציפי, שגם יוכל לייצג אתכם בבית המשפט לאחר פתיחת ההליך.