טל': 03-6299999

"מבית ד. מאור משרד עורכי דין"​

חיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

"מבית ד. מאור משרד עורכי דין"​

סוגי צוואות

הפרק השלישי לחוק הירושה מסדיר את סוגי הצוואות בישראל. סעיפי הפרק מפרטים מה הן הצורות האפשריות לעריכת צוואה, על פי חוק. החוק מכיר בצוואה הנעשית בכתב יד, בפני עדים, בפני רשות נוטריונית או בעל פה. כמו כן, אל סוגי צוואות יש להוסיף את הצוואות ההדדיות. אלו הם סוגי הצוואות בישראל. להלן נכיר את סוגי הצוואות וההבדלים ביניהם.

 

למה בכלל לכתוב צוואה?

כולנו הולכים אל הלא נודע. אין לדעת מה יוליד יום ומתי יבוא יומנו. בשל כך, יש להתכונן מבעוד מועד אל יום המוות ולתכנן מראש את הצעדים בעקבותיו. צוואה, מאפשרת לאדם לקבוע כיצד יחולק רכושו לאחר מותו, כראות עיניו ולא על פי הוראות החוק היבשות. הן מאפשרות לאדם לגמול טובה לאוהביו, לעשות צדק עם שונאיו ולהקל באופן משמעותי על בני ביתו בשארית חייהם.

לעריכת צוואה ברורה ומסודרת, יתרון חשוב נוסף. משפחות רבות חוו סכסוכים קשים ואף התפרקו בעקבות סכסוכי ירושה. צוואה המגדירה מבעוד מועד מה יהא חלקו של כל יורש, ביתר פירוט ובצלילות גמורה, תמנע מריבות אלו. למצער, היא תמזער אותן. כך, תוכלו לדעת כי משפחתכם צולחת את האבל ולא מתפרקת בשל דיני ממונות.

 

אילו סוגי צוואות יש?

החוק הישראלי מכיר במגוון סוגי צוואות המאפשרות לכל מוריש להתאים את הירושה למצב שלו. סוגי צוואות עיקריים בישראל הם צוואה בפני רשות, צוואה בכתב, צוואה בעל פה וצוואה הדדית. בכל אחת מאותן צוואות, יטפל עורך דין צוואות וירושות והן ייערכו על ידו. נדון בכל אחד מסוגי הצוואות בנפרד.

 

צוואה בפני רשות (נוטריונית)

סעיף 22 לחוק הירושה מסדיר את הצוואה הנערכת בפני רשות, הראשונה מתוך סוגי צוואות בהן נעסוק. הסעיף קובע כי צוואה בפני רשות תהא צוואה אשר נאמרה בפני רשות מוסמכת, כאשר על פי רוב מדובר בנוטריון, והנוטריון כתב את הצוואה. לחלופין, המצווה יוכל להגיש לנוטריון צוואה כתובה. המצווה יצהיר כי זו צוואתו והנוטריון יחתום על כך.

 

צוואה בכתב יד

סעיף 19 לחוק הירושה קובע כי צוואה בכתב יד תיכתב כולה ביד המצווה, תישא תאריך כתוב בידו ותיחתם בידו. אם כן, צוואת כתב היד הינה צוואה קלאסית, הנכתבת בכתב ידו של המצווה, חתומה על ידו ונושאת תאריך בו היא נערכה. צוואה זו תסדיר את ענייני הרכוש של המצווה ותורה כיצד לחלק את רכושו לאחר מותו.

 

צוואה בעל פה

החוק הישראלי אינו מעודד עריכת צוואה בעל פה ואינו מתיר אותה לכולי עלמא. עם זאת, כפי שמורה סעיף 23 לחוק הירושה, ישנם מצבים בהם צוואה בעל פה הינה מותרת:

" (א)  שכיב מרע וכן מי שרואה עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני המוות, רשאי לצוות בעל-פה בפני שני עדים השומעים לשונו.

(ב)  דברי המצווה, בציון היום והנסיבות לעשיית הצוואה, יירשמו בזכרון דברים שייחתם בידי שני העדים ויופקד על ידיהם אצל רשם לענייני ירושה; רישום, חתימה והפקדה כאמור ייעשו ככל האפשר בסמוך לאחר שניתן לעשותם.

(ג)   צוואה בעל-פה בטלה כעבור חודש ימים לאחר שחלפו הנסיבות שהצדיקו עשייתה והמצווה עודנו בחיים. "

אם כן, אדם גוסס, אובייקטיבית או סובייקטיבית, רשאי לצוות בעל פה בפני עדים. על המצווה לציין את היום בו הוא מצווה ליורשיו בעל פה ואת הנסיבות שהובילו לכך. דבריו ירשמו במסמך זיכרון דברים והעדים יחתמו על המסמך ויפקידו אותו במהרה אצל הרשם לענייני ירושה. תוקפה של הצוואה – חודש לאחר חלוף הנסיבות שהתירו את הצוואה בעל פה ככל שהמצווה עודנו חי.

 

צוואה הדדית

בניגוד לצוואה רגילה, צוואה הדדית היא צוואה אשר נערכה על ידי שני בני זוג – הצוואה אינה רק של אחד מהם אלא של שניהם. כמו כן, הוראות הצוואה תלויות זו בזו ובכך היא נבדלת מהצוואה המשותפת. חשוב לדעת כי בעוד שביטול צוואה רגילה על ידי המצווה הינו פשוט למדי, ביטול צוואות הדדיות הינו מסובך ומורכב יותר. יש לקחת זאת בחשבון לפני עריכת צוואה שכזו.

 

מה חשוב לדעת לפני שבוחרים עו"ד צוואות וירושות?

חשוב לדעת לפני שבוחרים עורך דין צוואות וירושות כי מודבר בעורך דין מקצועי ומהימן אשר ידע לערוך את הצוואה כדבעי, להתאים עבורכם סוגי צוואות  וכיצד לערוך צוואה שתיצור את הוודאות המשפטית הרצויה.

מחפשים עורך דין צוואות וירושות? אנו בפורטל דין – נט נשמח לסייע לכם במציאת עורך דין צוואות וירושות. פורטל דין – נט מתמחה במציאת עורכי דין המתאימים בדיוק עבורכם בשלל נושאים אזרחיים. עורכי הדין יעניקו לכם ייצוג מקצועי ואיכותי אשר יעמוד בכל הציפיות שלכם, יתאים עבורכם צוואה מבין סוגי צוואות שהוצגו ויסייע לכם בהליך כתיבת הצוואה כולו.

חייגו לקבלת ייעוץ ללא עלות