לאחר קבלת פסק דין ניתן להגיש תביעה לביטול פסק דין שניתן. ביטול פסק דין מלווה בהליך משפטי המצריך מעורבות עו"ד מומחה בתחום. כאן במאמר נדון בנושא בהרחבה ונסקור מה קורה במקרים כמו ביטול פסק דין שניתן בהסכמה, ביטול פסק דין חלוט או ביטול פסק דין בהעדר הגנה. צוות פורטל דין – נט פועל להנגשת מידע משפטי במיוחד עבורכם. על כל שאלה, אתם מוזמנים לפנות אלינו.
ההגדרה של ביטול פסק דין
לאחר כל תביעה משפטית ניתן פסק דין בעניין. לאחר קבלת פסק הדין, ניתן להגיש תביעה לביטול פסק דין תוך 30 יום מהיום בו פסק הדין התקבל. כל מי שבא במגע עם עולם המשפט מכיר את הנתונים ויודע כי קיימים מקרים בהם פסק הדין ניתן ללא הסכמת שני הצדדים או ללא שמיעת כל הטיעונים הקיימים. לאחר קבלת פסק הדין בנוכחות צד אחד בלבד, הצד השני רשאי לתבוע ביטול פסק דין ובית המשפט רשאי לסרב או להיענות לבקשה. בית הדין רשאי להטיל את הוצאות המשפט על התובע ביטול פסק דין.
האם זה אפשרי בכל מצב?
ביטול פסק דין אפשרי תוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין. גם אם עברו יותר מ-30 יום מהיום בו קיבלתם לידיכם את פסק הדין, תוכלו להגיש בקשה להארכת זמן ביטול פסק הדין. לא תמיד יהיה ניתן לפתוח בהליך ביטול פסק דין שניתן בהסכמה. כל מקרה לגופו וכדאי לפנות לצורך כך להתייעצות עם לעו"ד מומחה בתחום.
כל אדם המובא למשפט הוא בעל זכות להגן על עצמו ולהשמיע את טענותיו. ביטול פסק דין ניתן משיקולים מובילים: ביטול פסק דין בהעדר הגנה, ביטול מחובת הצדק וביטול בהתאם לשיקול ביהמ"ש.
במקרה בו פסק הדין שניתן, הסתמך על ראיות כוזבות או נתונים שעברו שינויים, יהיה ניתן להגיש תביעה לביטול פסק דין בהתאם לשיקול בית המשפט שהרי אם היה לשופט את הראיות הנכונות, ייתכן והיה מכריע אחרת במשפט. לעומת זאת, היעדרות של אחד הצדדים במשפט וקבלת פסק דין שלא בנוכחות שני הצדדים מהווה עילה לביטול פסק דין מחובת הצדק לפיה כל אדם מישראל רשאי להשמיע את טענותיו.
התקופה בה ניתן להגיש את הבקשה
לאחר שקיבלתם לידכם את פסק הדין, תוך 30 יום תוכלו להגיש תביעה לביטולו. אם עברו 30 יום ואתם עדיין מעוניינים לבטל את פסק הדין, יהיה עליכם להגיש בקשה להארכת זמן ביטול פסק הדין. הליך זה נקרא ביטול פסק דין חלוט.
למי ניתנת הזכות להגיש בקשה?
כל נתבע שקיבל לידיו פסק דין מבלי להשמיע את טענותיו ומבלי שהגיש כתב הגנה בנושא, זכאי להגיש תביעה לביטול פסק דין. ביטול כזה יכול להיות ביטול פסק דין בהעדר הגנה, אבל לאו דווקא.
כשמגישים את הבקשה לביטול פסק הדין יש צורך בהגשת תצהיר המנמק בבהירות את הסיבה לבקשת הביטול. לצורך כך, חשוב להיעזר בעו"ד מומחה בתחום הספציפי עליו נתבעתם.
כמה חשוב לנמק בבקשה לביטול פסק דין?
זה לא סוד שמערכת המשפט מואסת במשפטים חוזרים והיא פועלת למען קיצור הליכים גם אם בדרך נרמסים אנשים. המערכת מתמודדת עם כמויות רבות של בקשות, תביעות וערעורים. בדיוק לכן קיים חוק עקרון סופיות הדיון שמטיל סוף לדיון בפסק הדין שניתן. בהתאם לכך, פסק דין שלא הוגש נגדו ערעור בתקופה המתאפשרת, יהפוך לפסק דין חלוט שיהיה מורכב יותר לבטל אותו בהליך הנקרא ביטול פסק דין חלוט. ברגע שהבקשה לא תהיה מנומקת כיאה, היא תידחה ופסק הדין יינתן למרות שניתן לשנות אותו באמצעות הגשה של תביעה לביטול פסק דין בליווי עו"ד מומחה.
איך נקבעים הביטולים בבית המשפט?
כאמור, בהגשת תביעה לביטול פסק הדין, הבקשה נבחנת על ידי המערכת המשפטית. הביטולים המתאפשרים חייבים לענות על אחד מהביטולים הבאים.
ביטול פסק דין בהעדר הגנה
מדובר בעילה נפוצה להגשת ביטול פסק דין. פסקי דין שניתנו בנוכחות צד אחד, שלא בהסכמת שני הצדדים בהסתמך על טענות צד התובע בלבד מבלי שהנתבע הגיש כתב הגנה להגנתו, מזכים את הנתבע בהגשה של ביטול פסק דין בהעדר הגנה. מדובר בזכות בסיסית של אחד, להגן על עמדותיו.
פסקי דין כאלו ניתנים פעמים רבות מסיבות שונות. הנפוצה שבהן היא חוסר הידיעה של הנתבע על התביעה. וכמו שאתם מבינים, אם הנתבע לא ידע על דבר התביעה, הוא לא ידע שעליו להיערך ולהגיע עם כתב הגנה.
אם אתם חושבים על ביטול כתב הגנה בהעדר תביעה, חשוב שתדעו כי אתם צריכים להגיש בקשה לביטול ולנמק בה את האילוצים בשלם לא הופעתם בדיון. את הבקשה יהיה עליכם להגיש בתוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין. בנוסף, בית המשפט עלול לחייב אתכם בתשלום הוצאות המשפט בהתאם לשיקוליו.
ביטול פסק דין מחובת הצדק
ישנם מקרים בהם ניתנת פסיקה למרות חוסר האפשרות להכריע כששני הצדדים לא נמצאים. חובת הצדק הבסיסית של כל אזרח היא להגיע לדיון בו הוא נתבע. במקרים בהם הדיון לא הובא לידיעת הנתבע ולכן הוא לא הופיע, יהיה עליו להגיש בקשה לביטול פסק הדין בדומה להליך ביטול פסק דין בהעדר הגנה, תוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין. לאחר 30 יום יהיה צורך בהליך ביטול פסק דין חלוט שהוא מצריך קצת יותר זמן וסבלנות.
ביטול פסק דין מכוח שיקול דעתו של בית המשפט
כשבית המשפט מקבל מכתב בקשת ביטול פסק דין שניתן בהסכמה, הוא יבחן את העניין מכמה היבטים.
הוא יבחן את הסיבה להיעדרות הנתבע למרות שידע על התביעה. שימו לב, לא תמיד הנתבע יעדר. יהיה פעמים בהם ההיבט השני יצוף לבד.
ההיבט השני הוא בחינת נתוני הבקשה. האם אכן קיימות ראיות חדשות שעשויות להאיר את הסוגייה המשפטית באור אחר? במקרים כאלו, גם אם הנתבע לא הופיע בבית המשפט מרשלנות ותו לא, בית המשפט יטה לטובתו ויבטל את פסק הדין.
למרות זאת, כדאי לדעת שמערכת המשפט בישראל לא תוותר על כבודה ובמקרה בו הנתבע מזלזל בהפגנתיות בסדרי בית המשפט, בית המשפט יכול לדחות גם ביטול פסק דין שניתן בהסכמה.
כמה חשוב עו"ד טוב?
במערכת המשפט לא אוהבים "זיגזוגים", גם כשהם מוצדקים. למרות זאת, כל אזרח זכאי להגן על זכותו הבסיסית ולהגן על עצמו בכל תביעה שהיא. ביטול פסק דין מתאפשר בדיוק מסיבות אלו ולכן הדבר אפשרי. אך מיותר לציין עד כמה מערכת המשפט אוהבת להיענות לבקשות ביטול פסק דין. כדי שאכן הבקשה תאושר ופסק הדין יבוטל, חייבים להיעזר בעורך דין מומחה ומקצועי.
גם כדי להגיש ביטול פסק דין שניתן בהסכמה וגם כדי להגיש ביטול פסק דין חלוט, תצטרכו עורך דין מנוסה המכיר את כל חוקי המשפט הישראלי בהקשר פסק הדין שלכם. מקצועיות עורך הדין נראית בסופו של דבר בכתב הבקשה המוגש ובנימוק הסיבות המוצדקות לביטול פסק הדין שניתן. בסופו של דבר, ניתן לומר כי ביטול פסק דין המוגש ללא מעורבות עו"ד טוב, היא בעלת אחוזים נמוכים יותר להיעתר. זכרו זאת כשאתם מחפשים עורך דין לביטול פסק הדין שקיבלתם. לשם כך אנו כאן במיוחד בשבילכם! פורטל דין-נט מאגד את הטובים ביותר! השאירו פרטים בתחתית העמוד או חייגו למספר 03-5544231 ונדאג לכם בצורה הטובה ביותר.